Kirjeldus
Kogu maailmas on köömned musta pipra järel populaarsuselt teisel kohal.
Käämnete terav maitse on viinud selleni, et sellest on saanud Lõuna-Aasia, Põhja-Aafrika, Lähis-Ida ja Ladina-Ameerika toiduvalmistamise põhiosa.
Köömneid on kasutatud iidsetest aegadest ja seda mainitakse isegi Piiblis nii vanas kui ka uues testamendis.
On teada, et vanad kreeklased hoidsid köömneid söögilaual, sarnaselt tänapäeval soola ja pipraga.
Indias on köömneid kasutatud aastatuhandeid ja sellest on saanud India toiduvalmistamise kõigi vormide peamine koostisosa.
Köömned moodustavad olulise osa erinevatest vürtsisegudest nagu Panch Phoron (Bengalist), Garam masala ja Sambhar Masala (kasutatakse pulbrilisel kujul) jne.
Seda praetakse kuumutatud õlis enne teiste koostisosade lisamist karridele või köögiviljade valmistamisel.
Köömnel on tugev värske aroom. Seda saab kuivröstida kuumal pannil, jahutada, pulbristada ja hoida õhukindlas anumas.
Värsket pulbrit lisatakse jogurti või raita ja jookide, näiteks panna (tavaliselt golgappadega) ja limonaadi valmistamisel.
Toitumisalane teave 100g kohta
Energia 1569 kJ / 375 kcal
Rasv 22g
millest küllastunud rasvhapped 2 g
Süsivesikud 44 g
millest suhkur 2 g
Kiudained 11 g
Valk 18 g
Salt 0,42 g