Muskaatpähkel ja muskaatõis

MuskaatpähkelMuskaadipuu on täiesti unikaalne taim, millest on võimalik saada kahte erinevat maitseainet – muskaatpähklit ja muskaatõit. Muskaatpähkel on lõhnava muskaadipuu seemne tuum, muskaatõis aga seemet ümbritsev kest. Viljad, mis meenutavad aprikoose, on kuldkollased, punaste täppidega. Küpsena lähevad need pooleks, nähtavale ilmub pruun tuum (muskaatpähkel), mis on umbes 2-3cm pikk ja kaetud erkpunase seemnerüüga (muskaatõis).

Aroom ja maitse: Muskaadi aroom on meeldivalt vürtsikas, maitse soe ja veidi kangemalt vürtsikas. Muskaatõie maitse on pehmem ja peenem kui muskaatpähklil. Muskaatõiega saab muskaatpähklit alati asendada, vastupidi ei pruugi see võimalik olla. Muskaatpähkel kaotab varsti pärast jahvatamist oma maitse. Parim viis on osta terve muskaatpähkel ja seda vajadusel riivida.

Kasutamine:  Muskaatpähklit kasutatakse nii soolaste kui magusate roogade maitsestamiseks. See sobib kartuli-, muna-, juusturoogadele, aga ka kookidele, pudingutele ja kompottidele. Samuti kapsale, spinatile, kastmetele, sibulasupile, tigudele, lihale ja marinaadidesse. Muskaatõit võib kasutada kõikjal, kus on ette nähtud kasutada muskaatpähklit, eriti aga magustoite ja jõuluküpsetisi ja punši. MuskaatõisKuumuamisel kaotab muskaatpähkel oma aroomi, seetõttu lisage teda alles toiduvalmistamise lõpus! Muskaatõit soovitatakse aga kasutada juba toiduvalmistamise algusfaasis.

Mõju tervisele: Muskaatpähklit peetakse ergutiks, mis soodustab seedimist ja vähendab kõhupuhitust. Muskaat on oluline element homoöpaatias. Kui kanda muskaatpähklit amuletina või püksitaskus endaga kaasas, kaitsvat see mädapaisete ja koeranaelte eest.

Muskaatpähkli liigne tarvitamine võib tekitada pea- ja kõhuvalu.

 

Muskaatpähklile lingi leiad SIIT

Muskaatõiele lingi leiad SIIT