Tšillitaime kasvatamise näpunäited

Väikeseks abiks tšillitaimede kasvatamisel paneme kirja mõningad nipid ja juhised, mida ka ise kasvatamisel kasutame, et anda vürtsikatele tšillidele parim võimalik algus. Tšilliseemnete parim külvamise aeg on aasta alguses (veebruar/märts). Tšillide idanemine võib sortide puhul olla väga erinev ja kesta kuni viis nädalat. Sordid, mida Piprapood on valikusse võtnud peaksid kõik idanema 10-14 päeva jooksul, […]

Kookose määrded – 4 suurepärast maitset!

Kookose määre, matcha on matcha rohelise tee ja kookose suurpärane kooslus.   Kookoskreemist valmistatud matcha kaste on sama õige maitsega kui traditsiooniline matcha tee, kui mitte isegi parem! Hea lisand magustoitude peale ja koogi tegemiseks, pannkoogi peale. Muidugi ka lusikaga söömiseks. Vegan, soja-, gluteeni- ja piimavaba.   Ostukorvi saad lisada SIIT     Kookose karamelli […]

Kondenseeritud kookoskreem, magustatud

Kreemjas ja rikkalik kookoskreemi hõrgutis. Roosuhkruga kondenseeritud kookoskreem, taimne alternatiiv kondenspiimale. Sobib hästi traditsioonilise Kirju Koera valmistamiseks, kohvi sisse, kookidesse, küpsistesse, trühvlitesse/kommidesse, kreemidesse või lihtsalt niisama maiustamiseks. Koduse Bounty šokolaadi saad, kui segad riivitud kookose ja magusa kookoskreemi, vormid massist pätsid ja kastad sulatatud šokolaadi sisse. Imelihtne ja maitsev maius. Koostisosad: kookoskreem (kookoskreem, filtreeritud vesi), […]

Kontsentreeritud kookoskreem

Taimne alternatiiv tavalisele (magedale) kondenspiimale. Tihke konsistentsiga ja tummine kookoskreem, sobib kondiitritoodete jpm valmistamiseks. Koostisosad: kookoskreem (kookoskreem, filtreeritud vesi), kookossuhkur, paksendaja: guarkummi, sool. VEGAN, PIIMA-, SOJAVABA! Kontsentreeritud kookoskreemi saab kasutada näiteks kõrvitsakoogi sees ja jäätises kõrvitsakoogi kõrval. Kõrvitsapiruka peamine koostisosa on kontsentreeritud kookoskreem, munade jaoks kasuta 1/3 klaasi kikerhernejahu ja 1/3 tassi vett. Kookose magus […]

Kurkum

Nimetus: kurkum, kurkuma, turmeric, haldi, kollajuur Perekond: Kurkum kuulub ingveriliste perekonda koos ingveri ja kalganiga. Aroom ja maitse: Kurkum lõhnab nagu ingver, veidi krehvtisemalt. Tema maitse on ingveriga võrreldes vürtsikam, mõrkjam ja muskuselisem. Kasutamine: Kurkumit kasutatakse enim just india köögis ning ta annab toitudele juba vähese koguse puhul kauni päikesekollase jume. Üks kindel komponent erinevates karripulbrites. Kurkumiga […]

Muskaatpähkel ja muskaatõis

Muskaadipuu on täiesti unikaalne taim, millest on võimalik saada kahte erinevat maitseainet – muskaatpähklit ja muskaatõit. Muskaatpähkel on lõhnava muskaadipuu seemne tuum, muskaatõis aga seemet ümbritsev kest. Viljad, mis meenutavad aprikoose, on kuldkollased, punaste täppidega. Küpsena lähevad need pooleks, nähtavale ilmub pruun tuum (muskaatpähkel), mis on umbes 2-3cm pikk ja kaetud erkpunase seemnerüüga (muskaatõis). Aroom ja maitse: Muskaadi aroom on […]

Vürtsköömned

Vürtsköömen on Vahemere piirkonnast pärit aromaatne ürt, mida on vürtsina kasutatud juba tuhandeid aastaid, eriti Lähis-Idas. Piiblis mainitakse seda supi ja leiva koostisosana. Peale vürtsköömnete tarvitamist pipra asemel kasutasid egiptlased seda ka vaaraode mumifitseerimisel. Roomlastel oli vürtsköömen kasutusel kastmete ja röstitud kala maitsestamiseks ning liha säilitamiseks. Keskaegses Euroopas uskusid inimesed, et vürtsköömen tugevdab armastajate truudust. Taime […]

Safran

Perekond: Safran on võhumõõgaliste sugukonda kuuluv krookuse liik, mis pärineb Ees-Aasiast. Safran on lähedalt sugulane meie kodudes varakevadeti õitseva krookusega. Tunnused: Safrankrookused kasvavad umbes 15cm kõrguseks. Lehed on rohutaolised pikad ja kitsad, septembris ja oktoobris kannab lillasid õisi. Igal purpur-lillakal õiel on kolm oranžikas-pruuni emakat. Õied korjatakse käsitsi ning kuivatatakse võimalikult kiiresti. Kuivatamise käigus kaotavad […]