Kurkum
Nimetus: kurkum, kurkuma, turmeric, haldi, kollajuur
Perekond: Kurkum kuulub ingveriliste perekonda koos ingveri ja kalganiga.
Aroom ja maitse: Kurkum lõhnab nagu ingver, veidi krehvtisemalt. Tema maitse on ingveriga võrreldes vürtsikam, mõrkjam ja muskuselisem.
Kasutamine: Kurkumit kasutatakse enim just india köögis ning ta annab toitudele juba vähese koguse puhul kauni päikesekollase jume. Üks kindel komponent erinevates karripulbrites. Kurkumiga maitsestatakse riisi ja nuudleid, suppe, kastmeid, majoneesi, munarooge, karrisid. Kalale ja mereandidele sobib niisama hästi kui linnulihale, aedviljadele ja vürtsikastmetele.
Idee: Kasuta kurkumit lihtsate ja igapäevaste toitude värviküllasemaks muutmiseks. Näiteks tavaline hommikune munasalat muutub juba killukese kurkumi lisamisel kevadiselt päikesekollaseks.
Kurkumile lingi leiad SIIT