Kirjeldus
Fermenteerimise käigus toodetud paksendaja ja stabiliseerija.
Ksantaankummi lahustub hästi külmas ja kuumas vees, piimas, samuti soola- ja suhkrulahustes. Ksantaanilahus on vastupidav fermentidele, alkoholidele, hapetele (va. soolhape), leelistele ja kõrgetele ning madalatele temperatuuridele (kuni 120C, kuni -18C), hea vastupidavus külmutamisele ja ülessoojendamisele.
Tänu suurele viskoossusele ja pseudoplastilisusele moodustab ksantaan hea struktuuri, stabiliseerib tooteid pikaajaliselt ja pikendab nende säilitamistähtaegu ning tagab toodetele hea lõigatavuse.
Seepärast kasutatakse ksantaankummit tihti: piimatoodetes, kastmetes, ketsupis, majoneesis, sinepis, salatikastmetes, jäätises, magustoitudes, pagaritoodetes, jookides.
Oma omaduste poolest kasutatakse ksantaankummi tihti gluteenivabades toodetes, et taigna siduvust parandada.
Kasutamine: 1-4 grammi liitri vedeliku (maksimaalselt teatud toitude puhul 10g/kg-le) kerge paksendamise puhul, 0,25%-0,5% kastmetele, üle 0,8% moodustab siirupise tekstuuri.
Koostisosad: ksantaankummi, E415.