Kirjeldus
Piment ehk vürts ehk nelkpipar, tuntud veel ka nimedega jamaica pipar, vürtspipar.
Tegemist on Jamaika pimendipuu väga aromaatse marjaga. Marjad korjatakse ära enne täielikku küpsemist ja kuivatatakse, nii säilivad maitseomadused kõige paremini. Terad sisaldavad palju eeterlikku õli eugenooli, mis annab vürtspiprale iseloomuliku tugeva lõhna. Eugenoolist toodetakse näiteks vanilliini.
Maitselt meenutab segu kaneelist, muskaatpähklist ja nelgist.
Vürtsi kasutati vanasti palju just šokolaadi maitsestamiseks. Liiga palju toitudele lisada seda ei maksa, muidu varjutab see teised maitsed.
Sobib hästi marinaadidele (näit. klassikaline marineeritud kõrvitsasalat), röstitud lihale, ka metsloomalihale, kastmetesse, ketšupisse, maitseainesegudesse jpm. Ameerikas kasutatakse palju magustoitudes (näiteks kõrvitsapirukas e. pumpkin pie), Jamaikal aga tehtakse vürtsist ja rummist kuulsat likööri nimega Pimento Dram.